Grondwerk en werken aan de hand

Grondwerk is de basis voor de opleiding van elk paard! Het begint al vanaf het eerste moment dat wij als mensen in aanraking komen met een jong paard (of veulen). Door het werken met paarden vanaf de grond leren we de paardentaal het beste kennen. Hoe beter we de paardentaal 'verstaan ' en leren 'spreken' hoe beter we met ze kunnen communiceren. Door te begrijpen hoe paarden leren kunnen wij ze beter trainen!

 

Hierin ligt dan ook de essentie van onze manier van trainen, niet dwingen, of forceren maar leren!

Door de jarenlange ervaring die wij hebben van het werken met  en leven tussen, voornamelijk jonge ongetrainde paarden hebben wij geleerd hoe paarden onderling met elkaar om gaan.

 

Door te leren kijken door de ogen van een paard , kun je veel fijner en efficienter trainen!

 

Door het werken vanaf de grond spreek je als het ware omgangsregels af met je paard. Dit schept duidlijkheid en geeft je de mogelijkheid richting te geven aan de energie van het paard.

Een paard is immers een vluchtdier en zal vanuit zijn instinct op spanning om gemak altijd willen vluchten. wanneer dit niet kan zal het gaan vechten of bevriezen. Alle 3 de opties zijn in het werken met grote en krachtige dieren niet wenselijk, daarom leren we de paarden te onspannen i.p.v vluchten zodat  we ze richting te geven aan hun energie om deze voor ons te gebruiken i.p.v. tegen ons.

 

Paarden in bedwang proberen te houden met veel hulp(middel)en is nooit een structurele oplossing! De inzet van een hulpmiddel kan soms een tijdelijke oplossing zijn in het leerproces van een paard om de veiligheid te kunnen waarborgen maar mag nooit als standaard trainingsmiddel worden ingezet om een paard in bedwang te kunnen houden. Een correct opgeleid paard dat zijn werk met plezier en zonder pijn doet heeft geen hulpmiddelen (meer) nodig. Ons doel is altijd paarden zo goed op te leiden dat ze het werk met pleizier doen en lichamelijk en mentaal zo goed aan kunnen dat er steeds minder hulpen nodig zijn!

Training

Met grondwerk en werken aan de hand kun je het volgende bereiken:

 • Basis africhting jonge paarden (gehoorzaamheid, vertrouwen)
 • Balans verbeteren (elke paard draagt van nature meer gewicht op de voorhand)
 • Gymnastiseren en soepel maken
 • Rechtrichten (elk paard is van nature scheef en dit heeft grote invloed op de training)
 • Revalideren (het onbelast trainen en soepel en sterker maken van bepaalde spiergroepen)
 • Aanleren van de zijgangen, wijken, schouder binnen, traver, appyementen en pirouettes
 • Het gewicht leren overbrengen naar de achterhand 
 • Verzameling en piaffe (indien voldoende opgeleid)

Grondwerk vergroot het bewustzijn van trainer en paard en leert je waarom paarden doen wat ze doen;

 • waarom is mijn paard sterk aan 1 kant
 • waarom trekt mijn paard in de overgangen
 • waarom is mijn paard gespannen /schrikkerig
 • waarom versnelt mijn paard en verruimd hij niet
 • waarom krijg ik lage cijfers tijdens mijn wedstrijden

Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen.

 • Grondwerken is niet zweverig maar juist heel duidelijk en een must om je paard echt goed te leren kennen en hem dus optimaal te trainen en zo lang mogelijk van te kunnen genieten.
 • Daarnaast geeft het werken vanaf de grond veel informatie over het lichaamsgebruik van een paard, het brengt eventuele knelpunten aan het licht en geeft inzicht in hoe een paard optimaal te kunnen trainen.
 • Het helpt de training onder het zadel te optimaliseren omdat men vanaf de grond een veel beter beeld heeft van waar de werkpunten liggen, duidelijker dan dat kan niet!
 • Elke trainer zou zijn paard een vanaf de grond moeten trainen om nog beter inzicht te krijgen in zijn ontwikkeling zonder hulp van zijn ruiter.

Grondwerktraining met 1 van onze (school) paarden behoort tot de mogelijkheden bij voldoende ervaring! 

We organiseren regelmatig clinics en lesdagen in het grondwerk/dressuurtraining.

 

Zie de Nieuws/Agenda pagina voor data.


Training onder het zadel

Volgens de basis principes van het grondwerk kan ook onder het zadel gewerkt worden .

Als zowel ruiter als paard begrijpen wat er van ze gevraagd wordt en waarom, ontstaat er een prettige samenwerking waarin de ruiter zijn paard tot betere prestaties kan brengen. Vaak kom ik paarden tegen die erg scheef of uit balans zijn, door een wir war van goed bedoelde adviezen zijn veel ruiters soms de weg kwijt geraakt in hun eigen rijden. Uit eigen ervaring weet ik dat je dan een beetje dwalende kan raken en niet meer duidelijk bent voor je paard. Het (terug) vinden van een duidelijke lijn, rust, ontspanning, balans en plezier tussen ruiter en paard is dan ook een belangrijk doel in mijn lessen. Geen trucjes of korte termijn oplossingen maar werken aan een gedegen basis vanwaar een paard meer in balans, recht, ontspannen en later zelf meer gedragen gaat lopen is wat voor elk paard in elke discipline van groot belang is om verder te komen.

 

Als een paard het werk lichamelijk beter aan kan door de juiste training zal het veel plezier hebben in het werk en de ruiter een goed gevoel geven. Veel spanningsproblemen komen voort uit onwetendheid van de ruiter of, ongemak (lichamelijk of mentaal) waardoor een paard niet optimaal kan presteren. Pak het probleem aan bij de bron en het zal volledig verdwijnen,  we denken op de lange termijn en werken aan een goede basis, ieder op zijn eigen tempo! Ook springles behoort tot de mogelijkheden.

 

Ik ben KNHS Orun 3 gediplomeerd instructrice, KNHS Jury BL , daarnaast heb ik de 2 jarige opleiding Academische rijkunst bij de Human & Horse Academy van Greetje Hakvoort succesvol afgerond. Op dit moment ben ik (mezelf) en mijn paard verder op aan het leiden in alle onderdelen van de academische rijkunst om uiteindelijk het diploma Human and Horse instructeur Academische Rijkunst te kunnen halen , waarvan er maar weinig zijn in Nederland.

Uiteraard blijf ik mezelf daarnaast door ontwikkelen op verschillende vlakken en rij ik geregeld lessen en clinics bij verschillende instructeurs.

Longeertraining

 

Longeertraining is een logische stap na het grondwerk om je paard in betere conditie te krijgen. Het longeren kan voor veel doeleinden worden ingezet en is een zeer waardevolle aanvulling op de training van elk paard.

 

Met longeren het volgende bereiken:

 • Inzicht in natuurlijke scheefheden of onbalans
 • Coördinatie verbeteren
 • Soepel maken 
 • Balans vergroten
 • Recht richten
 • Kracht trainen
 • Conditie onderhouden of vergroten
 • Longeren is dus niet zomaar beweging geven maar een zeer goed middel om de training van uw paard te optimaliseren.

 

Diverse trainingen

 

Op verzoek verzorgen we ook schrik training. Met behulp van grote en bewegende objecten als paraplu's en wapperende vlaggen enz. creëren we situaties waarbij de ruiter (of begeleider) kan leren de spanning bij het paard (en zich zelf) af te laten vloeien.  Zo leert een paard ontspannen in moeilijke situaties en staat daardoor meer open voor de hulpen van de ruiter/begeleider, die het paard dan weer op een correcte en rustige manier vertrouwen kan geven om met deze moeilijke situaties om te gaan. Het uitgangspunt is, om nooit over grenzen heen te gaan maar juist binnen de mogelijkheden van de combinatie doelen te stellen en paard en ruiter meer vertrouwen te geven. Hierdoor er hele mooie resultaten kunnen worden behaald. Het plezier in het werk wordt hierdoor behouden of juist vergroot.

Het motto:  uitdagen, niet overvragen!